Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται άμεσα με τον αυτοέλεγχο και τις αποφάσεις, που λαμβάνει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, υποστηρίζει νέα, αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κλέμσον στη Νότια Καρολίνα μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου και εξέτασαν τα επίπεδα αυτοελέγχου σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, διαπιστώνοντας ότι όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν μειωμένο αυτοέλεγχο και ως εκ τούτου να υποκύπτουν στις παρορμητικές επιθυμίες τους, παίρνοντας λανθασμένες αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσουν αργότερα.
Επίσης, τείνουν να είναι πιο επιθετικοί, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
«Ο αυτοέλεγχος είναι μέρος της καθημερινής λήψης αποφάσεων. Όταν παρουσιάζονται  αντικρουόμενες επιθυμίες και ευκαιρίες, η αυτοσυγκράτηση μάς επιτρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο. Αυτή όμως είναι που χάνεται όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι και καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζουν Πίλτσερ και συνέχισε:
«Πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής μπορούν να επηρεαστούν από τον κακής ποιότητας ύπνο… Τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα, όπως οι εθισμοί, ο τζόγος και η σπατάλη, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ελεγχόμενα, όταν η έλλειψη ύπνου δεν παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων».
Έχει διαπιστωθεί επιστημονικώς ότι οι διαταραχές στον ύπνο προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και αύξηση των επιπέδων πίεσης του αίματος.
Αντιθέτως, ένας καλός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας και της ενέργειάς του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου